Paljud soovivad toituda tervislikumalt ja parandada
oma toitumisharjumusi ning nii mõnedki tahavad ka kaalu langetada. Aga kuidas
seda saavutada?
Usun, et kõik algab toidupoes õigete valikute
tegemisest ja teadlikust ostlemisest. Täna kirjutangi sellest, millele võiks
toitu valides rõhku panna ja kuidas mina toitu valin.
Aja kokkuhoiu mõttes on enne poeskäiku mõistlik
teha ostunimekiri. Nii ei teki poes seda hetke, kus ei oska midagi valida ning
pärast koju minnes ei ole ka avastust, et pooled vajalikud asjad jäid taaskord
ostmata. Ka aitab asjade planeerimine vältida emotsiooniostude tegemist. Mida
pole nimekirjas – seda ei osta!
Hea mõte nii aja kui ka raha kokkuhoiu mõttes on ka
see, kui käia poes võimalikult harva. Miks käia poes iga päev ja kulutada
sellele palju aega, kui tegelikult saaks läbimõeldult teha ühe suure ja
korraliku poeskäigu, mis pakub toiduvarusid kolmeks-neljaks päevaks. Võib
juhtuda ka, et iga kord poes käies on soov „millegi hea“ järele, harvemini poes
käimine võib olla selle lahenduseks.
Kuid millele
siis ikkagi konkreetsemalt tähelepanu pöörata ning mida võtta ja mida jätta?
Nb! Eks
igal inimesel on oma reeglid ja põhimõtted, mida ta oluliseks peab ja mille
alusel toitu valib, ka erinevad inimeste maitseeelistused. Mis ühele tundub
tervislik, see teisele ei sobi… Järgnevalt kirjutan sellest, kuidas olen mina
harjunud toitu valima ja mida pean oluliseks.
Puu- ja
köögiviljad
Nendel on minu toidulaual väga oluline roll!
Kindlasti eelistan kodumaiseid vilju ja seetõttu suvine ja talvine puu- ning
köögiviljajahtimine on täiesti erinevad. Suvel käin turul ning kõiksugused
erinevad puu- ja köögiviljad on valdavalt eestimaised ning siis naudin ka
värskete marjade söömist.
Mida külmemaks lähevad ilmad, seda raskem on
kohalikke asju leida ja siis hakkan puu- ja köögivilju taas supermarketite
lettidelt otsima. Praegusel hetkel satuvad mu ostukotti tihti näiteks banaanid
ja viinamarjad, talve lähenedes kindlasti ka mandariinid. Köögiviljadest
kuluvad võileivakatteks ära tomatid-kurgid, toidu sisse on hea panna
porgandeid, paprikat, brokolit, lillkapsast, porrulauku jne. Lisandina söön
aeg-ajalt keedukartulit.
Talvisel ajal on minu jaoks olulisel kohal
kindlasti ka külmutatud köögiviljad ja erinevad köögiviljasegud, nende valik on
mitmekülgne ja nende kasutamine väga mugav. Ka eelistan magustoiduks maiustuste
asemel pigem külmutatud marju, neidki võib poest leida! Külmutatud viljadest
loe lähemalt SIIT.
Leib/sai, teraviljatooted,
pähklid
Leiva- ja saialetid on päris rikkalikud ning seal
peaks olema piisavalt valikuid igale inimesele. Minu jaoks on kindlasti oluline
maitse. Ükskõik, kui tervislik mõni toit ka pole, kui see mulle ei maitse, siis
ma seda ei söö. Samas, minule enamjaolt maitsevadki väga just need tooted, mis
minu mõistes tervisliku toidu alla kvalifitseeruvad. Enamjaolt söön täisteraleibasid,
kõrge rukkisisaldusega tooteid, seemneleibu või kaeraleibu. Tihti satuvad
ostukorvi näiteks Leiburi Saib või Kaerasüda.
Pastast olen eelistanud viimasel ajal
täisterapastat, sama lugu riisiga. Vahel söön ka tatart või läätsesid, need on
heaks vahelduseks.
Oma koht on pudrul, seda on hea mõnikord
hommikusöögiks süüa. Kindlasti eelistan nelja-, seitsme- või koguni
kaheksaviljahelbeid. Need on mitmekülgsemad ning see on oluline minu jaoks nii
maitse kui ka toitainete sisalduse poolest.
Vahel armastan ka pähkleid süüa, kasutan neid
toidus või vahepaladena. Eelistan osta erinevaid pähklisegusid ja just nimelt
ainult pähklisegusid, mitte rosina-pähklisegusid. Selliste pakikeste leidmine
võib omajagu keeruliseks kujuneda, kuid näiteks Rimil on oma kaubamärgi tootena
selline pähklisegu täitsa olemas, ka olen söönud Pähklinäpi pähklisegu.
Piimatooted
Mina ise piimajooja ei ole ja seda juba aastaid,
seega suurtes kogustes piima osta vaja pole. Vahel läheb seda veidi siiski vaja
– pudru või kastme valmistamiseks.
Piimatoodetest tihedamini tarbin juustu ning toor-
või sulajuustu, kasutan neid võileivakatteks. Aeg-ajalt tarbin ka maitsestamata
jogurtit, kodujuustu, kohupiima või hapukoort. Eelistan naturaalsemaid ja
lihtsamaid tooteid, puhtaid maitseid.
Varem sõin palju igasuguseid jogurteid, kuid nüüd
enam nii palju mitte. Põhjus lihtne – need tavalised jogurtid on tihtipeale
lihtsalt nii suhkrut täis pandud ja päris marju/puuvilju on vähe. Kõik need
maitsed on saadud pigem igasuguste lisatud maitse- ja lõhnaainetega. Mina
eelistan ehtsamat toitu ja praegu pigem ostan eraldi maitsestamata jogurtit ja
külmutatud marju, segan kokku ja saangi oma mõnusa marjajogurti.
Kohukesed on samuti suhkrupommid, eks neidki olen
minevikus päris palju ja regulaarselt söönud. Enam neid niimoodi ei söö, samas
vahel harva, kui tuleb isu, pole vaja end ka keelata. Minu lemmikkohukesed on
kindlasti Karumsi kohukesed!
Huvitav lugu on keefiriga. Suvel on sellel tootel
minu menüüs kindel koht, sest suviti armastan süüa palju kama ja teen seda just
keefiriga, see on mõnus kerge ja ka jahutav toidukord! Talvisel ajal keefirit
väga ostma pole kippunud.
Muna, liha,
kala
Aeg-ajalt tuleb ka munaleti juurde minna, sest
hommikune keedumuna või köögiviljaomlett tunduvad päris ahvatlevad. Kel
võimalik, võiks eelistada talumunasid, võib juhtuda, et erinevus on kohe ka
maitsest tunda.
Eelistan päris ehtsat liha ja sinki, milles on
võimalikult kõrge lihasisaldus ja võimalikult vähe lisaaineid. Kuna olen selle
suure pakendite uurimise töö juba ära teinud ja aeg-ajalt on vaja vaid üle
kontrollida, pole sobivate toodete leidmine nii raske, kuid üldiselt tasub olla tähelepanelik. Ikka
igasuguseid tooteid on müügil. Samas aina enam on turule tulnud ka igasuguseid
pihve ja kotlette, mis on enam-vähem mõistliku sisuga. Eks aina enam tekib
neid inimesi, kes jälgivad, mida nad oma ostukotti ja ka suhu panevad ning tootjad
peavad vastavalt sellele uusi tooteid turule tooma.
Minu söögilaual on tihti kanafilee. Varem ostsin
tihti juba valmismarinaadis kanafileed, -kintse või –koibasid. Nüüd aga olen
ise marinaadide tegemist ja liha maitsestamist nii palju harjutanud, et enamjaolt
ostan toorest maitsestamata kanafileed. Ka on minu toidulaual oma koht sealihal
ning hakklihal, neid ostan samuti võimalikult naturaalsel ja puhta kujul ning
nende abil saab teha maitsvaid kastmeid ja roogasid.
Kui veel veidi lihas sisalduvatest lisaainetest
kirjutada, siis ega täiesti lisaainevabasid tooteid on raske leida ja ega see
ei peakski olema omaette eesmärk. Pigem võiks teadvustada, kui palju neid seal tootes
on ja miks nad seal on.
Kui kõrge lihasisaldusega singis on üks-kaks säilitusainet,
siis mina seda probleemiks ei pea. Need on pandud sinna tarbija turvalisuse
huvides ja pean seda mõistlikuks.
Kui aga toode kubiseb lisaainetest ja nendeks
on igasugused lõhna- ja maitseained, maitsetugevdajad jms, hakkab häirekell mu
pea kohal lööma. Miks need ained seal kõik on, mida nad peidavad ja mida nad
reedavad? Enamasti reedavad nad seda, et tootes on puhast liha ikkagi väga vähe
ja nende lisatud ainete abil saab see toode üldse aktsepteeritava maitse, lõhna
ja välimuse. Minu arvamus – sellised asjad võiks ostmata jätta. Pigem süüa
vähem liha, aga kui süüa, siis kvaliteetsemat.
Oma koht on ka kalal, siinkohal kehtivad samad
põhimõtted. Kalapulkasid ei kipu ostma, küll aga kalafileed. Häid pakkumisi võib
leida lahtisest kalaletist, kuid täitsa positiivsed kogemused on minul ka
külmutatud lõhepaladega. Väga kiire, mugav ja maitsev! Aeg-ajalt on vahelduse
mõttes tore võileivale panna ka räime tomatikastmes või muid taolisi valmis
maitsestatud kalu.
Millist tarkust eriti just sellest liha puudutavast
teemast kaasa võtta – pakendite lugemine on oluline! Värske toore lihaga ei saa
mööda panna, sinna pole midagi lisatud, kuid muus osas on oluline osata tähele
panna. Ka ühe tootegrupi sees võivad erinevused olla väga suured, heaks näiteks
on vorstid ja viinerid. Nende toodete maine ei ole just parim, kuid ometigi on
võimalik praegusel ajal leida ka nendest tootegruppidest korraliku kvaliteediga
ja pigem tervislikke tooteid.
Loe toidu märgistusest lähemalt SIIT.
Loe toidu märgistusest lähemalt SIIT.
Joogid
Üldiselt joon igapäevaselt kraanivett ning talvisel
ajal on oma roll ka taimeteedel. Igasuguseid lisatud suhkruga karastus-, mahla- ning energiajooke väldin teadlikult. Tegelikult pole nende järele ka
isu, sest ma tean, mis seal sees on ja… no miks siis see isu peaks alles olema?
Need pole ju mu organismile mitte mingilgi määral vajalikud.
Vahel harva tuleb aga mahlaisu, kodused mahlad on
muidugi need kõige mõnusamad, samas vahel on täitsa tore ka poest apelsinimahla
osta.
Jookide alla kuulub mõistagi ka alkohol. Alkohol on
tegelikult täiesti eraldi teema, aga lühidalt öeldes – eks ikka see mõõdukus on
ka siin kõige tähtsam. Ise olen alati vägagi mõõdukas alkoholitarbija olnud,
eks olen üht-teist proovinud, kuid minu eelistus on valge või punane vein, 1-2
klaasi.
Näksid-maiustused
Kõik eelnev võtabki päris kompaktselt kokku selle,
kuidas mina toitu valin ja mida mina igapäevaselt poest ostan ja mida söön. Kui
lugejal tekib küsimus, mida ma söön maiustamiseks või näksidena filmiõhtul,
siis eks needki palad leiab valdavalt nendest samadest toidugruppidest, mis
siin juba kaetud on.
Armastan suupistetena näiteks viinamarjade ja sinihallitusjuustu
kooslust, ka meeldivad mulle rukkileivakesed (ideaalne kartulikrõpsude alternatiiv),
mis on küll üsna soolased, kuid muus osas täiesti mõistliku koostisega. Ka
naudin erinevaid köögivilju dipikastmega ning pähkleid.
Magusaisu korral maiustangi magusate puuviljade või
marjadega (maiasmokkadel tasub proovida datleid!), teen ka ise kodus aeg-ajalt
mee baasil tooršokolaadi ja martsipani. Päris koogi- ja tordivastane ei ole,
kuid neid söön harva ja vähe ning sellisel puhul eelistan samuti võimalikult lihtsaid
ja pigem koduseid kombinatsioone.
Kuidas valid Sina toitu? Kui hoolega jälgid pakendi märgistust?
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar