Ilmselt
pole kellelegi üllatus, et toidu märgistus annab meile antud toote kohta päris
palju vajalikku infot. Üllatav on aga see, kui väike hulk inimesi tegelikult
toidu märgistust loeb, lugeda oskab ning selle järgi endale ka toitu valib.
Aga
miks pakenditelt üldse seda kribukirjas olevat infot lugeda võiks?
Ühest
küljest saab toidu pakendilt teada, mis tootega on tegu ja kes on selle valmistaja/pakendaja/müüja.
Samas on väga oluline just see, millistest komponentidest toit koosneb. Ka võib
pakkuda huvi, mitu kilokalorit 100-grammine portsjon sisaldab ning milline
osakaal on süsivesikutel, rasvadel ja valkudel. Vähem oluline pole ka soola-, suhkru-,
kiudainete- või lisaainete sisaldus. Pakendilt leiab muidugi ka säilivusaja
ning enamasti ka sobivad säilitamistingimused.
Kui
see ei olnud veenev põhjendus, miks võiks toidu märgistust uurida, siis las ma
proovin uuesti.
Kui
Sa ei loe pakendeid, kas tuleksid selle peale, et Sinu metsmaasikajogurtis
on metsmaasikaid vaid 0,7% (vaata siia)
või Sinu kukeseene-sulajuustus on kogu paki peale kukeseeni vaid 0,4 grammi (vaata siia)?
Või
kas oleksid arvanud, et pakk küpsiseid, mille just ära sõid, sisaldas 20
teelusikatäit suhkrut ning andis Sulle rohkem kui poole energiast, mida päeva
jooksul vajad (vaata siia)?
Loetelu
võiks muidugi jätkata…
Mida
peaks üks õigesti koostatud toidupakendi märgistus endas sisaldama?
Toidu
märgistusel esitatakse üldjuhul toidu nimetus, koostisosade loetelu, netokogus,
minimaalse säilimisaja lõpptähtaeg, säilitamise ja kasutamise tingimused,
valmistaja/pakendaja/müüja ning ka toitumisalane teave, kui märgistusel on
toitumisalane väide.
Üks
olulisemaid asju, mida meeles pidada, on see, et üldjuhul märgitakse koostisosade loetelus kõik toidu
koostisosad nende sisalduse alanevas järjestuses, arvestades koostisosade
sisaldust toidu valmistamise etapis.
Olukord on teine näiteks siis, kui tegu on puuvilja-, marja-,
köögivilja- või seeneseguga, kus ükski koostisosa oluliselt ei domineeri ning koostisosade
sisaldus võib varieeruda.
Kindlasti tuleb osata vahet teha väljenditel „kõlblik kuni“
ja „parim enne“.
Kui tootel on „kõlbik kuni“ kuupäev möödas, ei tohi seda enam
müüa ning ka tarbida võib vaid omal vastutusel.
Kui tootel on möödas „parim
enne“ kuupäev, on lubatud seda müüa, kuid sellised tooted peavad olema ka
vastavalt märgistatud või spetsiaalsesse kohta kokku koondatud. Sellise toote
tarbimine ei tohiks inimese tervist küll ohtu seada, kuid selle kvaliteet ei
pruugi olla enam maksimaalne.
Tähtis on ka teada, et minimaalse säilimisaja viimane päev,
kuu või aasta arvatakse säilimisaja sisse.
Kas pakend võib valetada?
Eksimine on inimlik ning paraku võib vahel juhtuda ka seda,
et satute kokku pakendiga, mis ei tundu õige olevat. Võimalik, et pakendil on
midagi eksitavat või on sealt hoopiski midagi puudu. Ka võib olla rikutud
reeglit, et koostisosad peavad olema esitatud alanevas järjekorras.
Olen ka ise selliste pakenditega vahel kokku puutunud ning
siis alati ka tootjale või maaletoojale kirjutanud, et uurida, kas mu kahtlus
vastab tõele ning neile märku anda, et nad oma pakendil olevat infot
korrigeeriksid.
Julgustan ka teisi samamoodi käituma. Kui leiate vea
pakendilt või kui ka miski muu ei tundu toote puhul õige olevat – alati tasub
tootjaga kontakteeruda ning neid oma leiust teavitada. Nii saame ise
toidutööstuse arengule kaasa aidata.
Kui toidu pakendi ja märgistuse teema tundub Sinu jaoks
huvitav, siis veidi infot lihtsustatud kujul leiab ka siit.
Minu kogemused pakenditega
Olen harjunud kõikide toiduainete puhul pakendeid uurima, et
teada saada, kui palju on sel toidul koostisosasid ning mis veel tähtsam - millised
need koostisosad on. Ka pakub mulle huvi, kas toode sisaldab lisaaineid ja kui,
siis mitut ja milliseid. Osa lisaaineid on mõnedes toodetes paraku
hädavajalikud (säilitusained) ja neid kasutatakse meie tervise huvides, kuid proovin
vältida või vähemalt piirata lõhna- ja maitsetugevdajate, värvainete jms
tarbimist.
Lisaks jagan ka mõnda kogemust, mis mul pakendite teemaga
seoses kohe meelde tulevad.
Kunagi jäi mulle silma Bosto pruun riis, kus pakendil
rõhutatakse seda, et toode on väga kiudaineterikas. Samas, pakendil on esitatud
vaid energiasisaldus ning rasvade, valkude ja süsivesikute osakaal, kiudainete
hulka me paraku teada ei saagi. Kui kiudaineterohkust on eraldi rõhutatud, siis
oleks oluline see ikka pakendil korrektselt ka ära märkida.
Hiljuti puutusin kokku ka ühe porgandikoogiga, mille
koostisosade järjekord oli täiesti pea peale pööratud. Pakendil oli šokolaad
teisel kohal ehk siis oleks võinud arvata, et kook oli šokolaadirohke. Ei, see
polnud nii, šokolaadi oli seal koogis vaid väga vähesel määral kaunistuseks
pandud. Ka on raske uskuda, et kõige rohkem oli selles koogis apelsini.
Selle pakendi puhul on tegelikult ka teisi segadusseajavaid
nüansse. Porgandi järele on kirjutatud 25%, see peaks näitama
porgandisisaldust. Ka on protsendid kirjutatud hapukoore ja šokolaadi järele.
Hapukoore puhul ma ei teagi, kas nad on mõelnud hapukoore hulka või hoopis
hapukoore rasvaprotsenti, šokolaadi puhul saab tegu kindlasti olla vaid
kakaosisaldusega.
Selline pakend on hea näide sellest, kuidas vahel ka
eksitakse. Kontakteerusin tootjaga ning teavitus on minu poolt tehtud.
Soovitan alati pakendeid uurida, võite nii mõndagi huvitavat
avastada ja avastus võib olla nii positiivne kui negatiivne. Levinud tõed on,
et võiks eelistada tooteid, millel on võimalikult vähe koostisosasid ning võiks
vältida selliseid koostisosi, mida te välja lugeda või selgelt hääldada ei
oska. Ka on levinud ütlus – ära loe kaloreid, loe lisaaineid.
Kui hoolikalt Sina toidu märgistust uurid? Millised on olnud Sinu huvitavaimad leiud?
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar