Lehed

22 august 2014

Kookosrasv - kas võtta või jätta?

Kookosrasv on põnev toode, mida juba aastaid enamik tervisespetsialiste ja toitumisnõustajaid nii Eestis kui välismaal kindlasti kasutada soovitavad.

Olen just viimasel ajal lugenud palju erinevaid raamatuid ning eranditult kõigis neist on kirjutatud lühemalt või pikemalt erinevate kookosetoodete headest omadustest ja tervislikkusest ning muidugi pole mööda vaadatud ka kookosrasvast ehk kookosõlist.

Selguse mõttes – jah, kookosrasv ja kookosõli on samad asjad.
Õliks kutsutakse tavaliselt sellist rasva, mis on toatemperatuuril vedelas olekus. Kookosrasv on toatemperatuuril tahke, kuid kuna tema sulamistäpp on umbes 25 kraadi juures, võib seda tegelikkuses toas hoides ka vedelas olekus näha. See on täiesti normaalne ning kookosrasva hoitaksegi enamasti  toatemperatuuril, külmikus hoidmine pole vajalik. Oluline on vaid hoida see otsese päikesevalguse eest kaitstuna.

Kui hakata Internetist või raamatutest otsima, miks on kookosrasv hea, siis nimekiri ei taha lõppeda. Kookosrasv olevat antibakteriaalne ning seene- ja põletikuvastane, selle tarbimine aitavat kaasa ainevahetuse toimimisele ja ka toitainete imendumisele, ühtlasi tugevdab selle tarbimine immuunsussüsteemi…
Paraku leidub aga ka neid, kes kookosrasva imetoiduks ei pea ja laidavad selle hoopis maha. Kuna kookosrasvas on enamjaolt küllastunud rasvhapped, ei suuda paljud uskuda, et see võiks ikkagi kasulik olla.
Teised teadlased jällegi aga väidavad, et küllastunud rasvhapped pole kookosrasva puhul probleem, kuna need on teist laadi, teise pikkusega ning käituvad teistmoodi ja seega ei ohusta tervist. Hoopis vastupidi – kookosrasv olevat ainukene rasvaine üldse, millega võiks praadida või toitu kuumtöödelda, kuna oma küllastunud rasvhapete tõttu on ta kuumtöötlusele vastupidav ja stabiilne.

Endalgi tekib küsimus – mida või keda siis uskuda? Kuigi tundub, et olen nüüd ise ka kookosrasvausku läinud ehk siis seda kasutama hakanud, on mul siiani väikesed kahtlused.
Kõik oleks ju palju lihtsam, kui kõik oleksid ühel nõul. Näiteks selles ei kahtle ju keegi, et värskete puu- ja köögiviljade söömine teeb head…

Kui teadusuuringud on segadusseajavad ja ei veena ka erinevad edulood ja kogemused teistelt inimestelt, siis  alati on võimalik kõike enda peal katsetada. Kui keha annab märku või tundub, et see toode ikka pole see õige – ju siis sellele inimesele see ei sobigi, nii on ka paljude muude toiduainete või lausa toitumisviisidega üldiselt. Ei ole universaalset reeglit, mis kõigile sobiks.

Seni, kuni uusi põhjapanevaid teadusuuringuid välja pole tulnud, tundub mulle mõistlik panustada mõõdukusele. Arvan, et kookosrasva tasub proovida ja kui tundub, et see mõjub kehale ja enesetundele hästi, siis miks mitte seda tarbida. Igaks juhuks ei tasuks sellega aga liialdada ning säilitada tuleks kaine mõistus.

Ka mina otsustasin alles paar nädalat tagasi esimest korda kookosrasva proovida ja sellele võimaluse anda. Nüüd siis olengi kasutanud kookosrasva vahel värskelt leivakatteks kui ka toitu kuumtöödeldes.
Ja mis ma oskan öelda? Midagi halba kindlasti mitte! Kiita oskan kookosrasva mõnusat maitset, kui seda veidikene näiteks leivale panna. Kui olen toitu kuumutanud, siis seda spetsiifilist maitset enam mina eriti tundnud pole.
Seda ma kindlasti ei tunne, et mu kehale kookosrasv vastu hakkaks või see mulle kuidagi negatiivselt mõjuks. Paraku ei oska ma välja tuua ka ilmselgeid ja käegakatsutavaid positiivseid efekte. Tunnen end väga hästi, kuid tundsin end nii ka enne selle toote kasutuselevõttu.

Kui tahad ka kookosrasva proovida, siis tea, et seda saab kasutada paljudel eri viisidel. Alustades leivakattest kuni toidu kuumtöötlemiseni ning muidugi on see rasv levinud ka kehahoolduses – seda saab kasutada näiteks juuksemaski või kehaõlina.
Kookosrasva saab osta nii rafineeritud kui rafineerimata (extra virgin) kujul. Rafineeritud toode on ilma maitse ja lõhnata, seevastu rafineerimata kookosrasval on üsna spetsiifiline maitse ja lõhn. Eelistada võiks pigem extra virgin kookosrasva, kuna sellel olevat ka rohkem kasulikke omadusi.
Kui lähed kookosrasva valima, siis eelista klaaspurgis olevat toodet plastikkonteineris olevale.


Mida sina kookosrasvast arvad? Kas oled pigem umbusklik või kasutad kookosrasva toituvalmistamisel juba ammu? Kui oled kookosrasva kasutanud, kas oled tundnud mingit mõju oma tervisele või enesetundele?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar