Lehed

28 jaanuar 2015

Müslibatoonid ja toorbatoonid


Kunagi kirjutasin siin lühidalt müslist ja müslibatoonidest, kuid poes müüdavaid batoone sel korral eriti ei puudutanud. Mainitud sai vaid see, et enamik tavapoodides müüdavaid müslibatoone on tihti üsna suhkrurikkad, kuid samas iseloomutud. Seekord vaatame aga veidi teistsuguseid batoone, mis on üpris lihtsad, kuid on enamasti koostiselt tervisesõbralikumad.

Mitmed neist on valmistatud ilma igasuguse lisatud suhkruta, magustamiseks on kasutatud magusaid puuvilju, näiteks datleid või rosinaid. Osa batoonidest sobivad ka kõige nõudlikematele tarbijatele, sest kannavad ka silte „gluteenivaba“, „laktoosivaba“, „toortoit“ ja „öko“.

Selliseid batoone on saadaval tegelikult väga-väga palju. Ilmselt igast ökokauplusest või tervisetoodetele suunatud poest leiab neid omajagu, kuid siinkohal kirjutan vaid nendest, mida ise proovinud olen või mis mulle vähemalt mingil põhjusel poes silma on hakanud.

NB! Pane tähele, et kui klikid batooni nimele, avaneb kodulehekülg, kus on näidatud erinevate batoonide valik ja ka nende koostis.

Eat Naturali batoone võib leida ka tavalisematest poodidest, minu meelest müüakse neid näiteks Selverites. Kui nüüd nende batoonide koostist vaadata, siis paraku enamik sisaldavad glükoosisiirupit, osades on ka suhkrut. Siiski on need batoonid sisukamad, kui keskmine müslibatoon, mida tavalises toidupoes müüakse, hind on selle arvelt muidugi ka kõrgem. Saadaval on 9 erinevat maitset ja koostise osas tasub tähelepanelik olla, mõni batoon on lihtsam ja koosneb suuremas osas vaid puuviljadest ja pähklitest, osade batoonide koostisosade nimekiri on aga üsna pikk. Enamik nende batoone on gluteenivabad, osa sisaldavad laktoosi ja nagu juba öeldud – sisaldavad need suhkrut, glükoosisiirupit või mett.

Roo’bar on, nagu ka nimi vihjab, toorbatoon. See koosneb suures osas puuviljadest ja/või pähklitest ja nn supertoitudest, on gluteenivaba ja öko. Ei sisalda lisatud suhkrut. See on päris tuntud bränd, neid müüakse mitmetes ökopoodides, Kaubamajas jne. Saadaval on 11 erinevat maitset. Olen ka ise mõnda proovinud ja mulle väga meeldisid!



Raw Bite on Taani bränd, mis on ka päris tuntud ja tundub mulle eelmisega paljuski ka väga sarnane. Jällegi on tegu toorbatooniga, mis koosneb enamasti vaid puuviljadest ja pähklitest, tootes esineb suhkur vaid looduslikult ning ühtlasi on need batoonid gluteenivabad ja ökod. Saadaval on 7 erinevat maitset. Ise ma neid proovinud veel pole, aga olen kindel, et need on maitsvad.

Barebar on Soome bränd, mis pakub samuti toorbatoone. Needki koosnevad enamjaolt puuviljadest, marjadest, pähklitest-seemnetest jms ning on nii gluteeni- kui ka laktoosivabad ning ei sisalda lisaaineid. Valida saab 11 erineva maitse vahel. Mina puutusin nende batoonidega esimest korda kokku alles hiljuti, kui tekkis võimalus mõnda neist batoonidest proovida. Mulle meeldis eriti punaste marjade batoon. Kuigi need veel praegu (vist) Eestis väga tuntud pole, siis ma ei näe põhjust, miks nad ei võiks siingi väga populaarseks saada.



Ampstükk on ilma lisatud suhkruta (magustajateks taas rosinad ja datlid) kuumtöötluseta Eesti ökotoode. Valida saab 4 erineva maitse vahel, kaks neist ei sisalda ka gluteeni. Ise olen neid ka proovinud, minu lemmik on seemne-metsapähkli ampstükk! Tore on ka see, et tooraine valikul eelistavad nad Eestis kasvatatut. Olen neid müügil näinud näiteks Rimides Talu toidab sektsioonis.



Kuigi ma ise päris regulaarne müsli- või toorbatoonide tarbija ei ole, arvan ma, et need on kindlasti heaks vahepalaks ja snäkiks. Need on maitsvad ja samas ka energiarikkad. Nagu näha, on ka kvaliteetsemate ja huvitavamate batoonide valik üsna laiaks läinud – need siin pole ju ka kaugeltki kõik. Ning nagu enamik asju, võib ka neid ise proovida teha!

Millised kogemused on teil nende batoonidega? Milliseid teisi batoone oskate soovitada?



2 kommentaari:

  1. See nüüd läheb küll teemast väga välja, kuna tegu pole üldse müslibatooniga, aga... kuna mul veredoonoriks käies mingi aeg hemoglobiin veidi madalaks kiskus, siis vahepeal ostsin apteegist neid hematogeenibatoone, lootes et aitavad äkki hemoglobiini tõsta ja väiksena alati räägiti selle kasulikkusest... kuni siis ükskord lugesin pakendilt sisu ja sain teada, et tegemist on 99% (võib-olla õige natuke liialdan siinkohal) kondenspiima ja suhkruga + mingi imepisike kogus rauaallikat siis ka lisatud. :D Oleks võinud selle peale muidugi ise jah tulla, kuna tegemist on äärmiselt magusa tootega, aga ei osanud sellele vist mõelda. Enam igatahes ei osta, sest koostisosade kahjulikkus ilmselt ületab kasulikkuse. Söön parem punapeeti :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures mul on hematogeeniga samad mälestused, lapsena räägiti sellest kui väga kasulikust asjast ja sai ikka vahel seda söödud ka :)
      Eks ta praegu rohkem nagu maiustus ole tõepoolest, kuigi eks ilmselt neid hematogeene ole ka erinevaid ja seetõttu liiga palju ka üldistada ei saa.
      Aga jah loo moraal - tasub pakendit lugeda :P

      Kustuta