Lehed

26 august 2014

Maailma parim šokolaad!

Kõik armastavad šokolaadi, eks ole? 
Aga kas šokolaad on tervisele hea või halb?
Sõltub šokolaadist ja sõltub ka sellest, kellelt küsida.

Vaatame kõigepealt, mis tavaliste šokolaadide koostises on. Külastasin Kalevi kodulehekülge, et uurida, mida nende šokolaadid sisaldavad. Vaatasin kahe erineva šokolaadi koostist, esimeseks katsealuseks võtsin tuntud klassiku ehk Kalevi Nurr täispiimašokolaadi.

Mis on selle sees?
Suhkur, täispiimapulber, kakaomass, kakaovõi, emulgaator (letsitiin), sool, vanilliin. (Kakao sisaldus vähemalt 33%, piimakuivained vähemalt 20%)
Kirjas on ka täpne kogus suhkrut, mis 100g sellise šokolaadi söömisel meie kõhtu satub. See kogus on 51,8 grammi ehk ligi 13 teelusikatäit suhkrut.  Kas tundub palju? Minu meelest tohutult palju!

Tumedal šokolaadil on palju parem maine ja seda teavad paljud, et see pidavat olema tervislikum.
Uurisin siis ka Kalev Finest 70% tumedat šokolaadi, kuna see on Kalevi šokolaadidest tumedaim ehk kõige suurema kakaosisaldusega.
Selle šokolaadi reklaamtekstist käivad läbi fraasid „ehe ja puhas maius“, „tõstab tuju ja maandab stressi, eriti naisterahvastel“ ja „sobib eelkõige neile, kes ei armasta liialt magusat ja eelistavad puhast ilma igasuguste lisanditeta šokolaadi“.

Mis on selle sees?
Kakaomass, suhkur, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, võirasv, emulgaator (letsitiin), vanilliin. (Kakao sisaldus vähemalt 70%)
Suhkrut 100g kohta on 23,5 grammi ehk ligi 6 teelusikatäit. Võrreldes Nurriga on kakaod rohkem ja suhkrut vähem, kuid ka 6 tl suhkrut tundub palju.


Aga kuidas oleks, kui teeks ise šokolaadi? Ilma suhkru, emulgaatorite ja vanilliinita… Vot see on ehe ja puhas maius!

Niisiis kirjutan kodus šokolaadi tegemisest. Ühest küljest on see tore hobi ja pakub lisaks söömisrõõmule ka tegemisrõõmu,  kuid, mis veel olulisem – nii saabki just seda kõige ehedamat šokolaadi. Ja just täpselt sellise koostise, magususe ja lisanditega, nagu ihaldatud!

Mida läheb vaja?
Kindlasti läheb vaja kakaovõid ja kakaopulbrit. Need leiab hästi varustatud suurtest kauplustest ja on müügil enamikes loodus- ja ökopoodides ning mitmetes Internetipoodides.
Lisaks läheb šokolaadikommide tegemise jaoks vaja vormi, see võib vabalt olla ka jääkuubikute vorm. Muidugi võib šokolaadimassi valada ka küpsetuspaberiga kaetud plaadile või alusele, seega ka vormi olemasolu pole hädavajalik.
Kuna ilma ühegi magustajaga 100% kakao šokolaad on päris mõru maitsega, siis üpris tõenäoliselt läheb vaja ka mingit liiki magustajat. Kuna mesi on looduslik ja seda on mul vabalt võtta olnud, olen ise kasutanud siiani magustamiseks alati mett.
Populaarsed magustajad šokolaaditeol on ka stevia, agaavi- või vahtrasiirup ja kookospalmisuhkur.




Mida võib veel lisada?
Kõik ülejäänu on juba selleks, et šokolaadile erilisust soovi korral juurde anda. Mina olen lisanud näiteks mandleid, metspähkleid või india pähkleid, kookoshelbeid, ka olen sisse pannud martsipani. See nimekiri on lõputu, šokolaadifännid lisavad tihti oma maiustustele igasugused supertoitusid nagu goji marjad, spirulina pulber või maca pulber, ka lisatakse kuivatatud puuvilju jne, jne…

Kuidas see šokolaaditegu siis käib?
Kui kõik vajalik on olemas, tuleb alustada kakaovõi sulatamisest. Olen teinud seda vesivannil, lastes ühte potti kõige kuumemat vett, mis kraanist tuleb. Sellest on kakaovõi sulatamiseks piisanud, sest kakaovõi sulamistemperatuur on 37 kraadi. Kaasa saab aidata veel ka sellega, kui kakaovõi tükid eelnevalt väiksemaks teha või siis lusikaga intensiivselt segada.
NB! Väga oluline on see, et kogu šokolaaditeo vältel ei tohi kakaovõi hulka sattuda vett, see võib rikkuda šokolaaditeo.
Järgmisena tulebki lisada kakaopulber ning kõik ühtlaseks massiks ära segada. Siis lisada magustaja (kogus vastavalt maitsele) ning taaskord kõik väga korralikult ühtlaseks massiks segada. Mass tõsta vormidesse, vorm külmikusse/sügavkülma asetada. Ise olen siiani vormi alati sügavkülma pannud ning umbes tunni aja pärast välja võtnud. Tooršokolaadi tuleb säilitada külmikus.

Nii lihtne see oligi!





Milline on baasretsept?
Minu esimene šokolaaditegu oli alles umbes kuu aega tagasi ning enne päris esimest korda otsisin retsepti, kuidas seda šokolaadi ikkagi täpselt teha ning millises vahekorras peaksid komponendid olema.
Enamik lehekülgi olid välismaised ning seal kasutati mõõtühikuteks kurikuulsaid tassitäisi (cup), detsiliitreid või supilusikatäisi. Minu jaoks on need kõik pisut ebamäärased ja lootsin nii väga, et kuskil on kõik ilusasti ka massiühikutes kirjas. Segadusseajav oli ka see, et peaaegu kõik retseptid, mis leidsin, olid ka oma baasülesehituselt väga erinevad. Lõpuks leidsin sellise variandi, mida otsustasin ka proovida.

1 massiosa kakaovõi kohta 0,5  massiosa kakaopulbrit ning tunde järgi lisada magustajat. Ehk siis kui võtta näiteks 60g kakaovõid, siis lisada sellele 30g kakaopulbrit ja näiteks 1 tl mett.

Šokolaad tuli mõnus ja maitsev, kuid sellise retsepti järgi tehes olin vahel hädas magustamisega. See kujunes omajagu keeruliseks, sest mesi ei tahtnud ühtlaselt seguneda ning kippus šokolaadimassi põhja vajuma. Oli tegu, et ta ühtlaselt jaguneks ning võis juhtuda, et ka vormis vajus mesi põhja ning tulemuseks oli see, et kommide ülaosas on magusad mesised kohad, kuid ülejäänud maius on mõru. Ka oli mõni komm magusam ning mõni mõrum ning šokolaad tahtis ka väga kiiresti sulada.

Eksperimenteerimise käigus olen nüüd aga jõudnud sellise retseptini, kus põhikomponente kakaovõid ja kakaopulbrit võiks panna üks ühele.
Šokolaadi tugevus ja tekstuur on hoopis meeldivamad ning suurem kogus kakaopulbrit on aidanud kaasa ka mee ühtlasemale jagunemisele. Sellise retseptiga tuleb aga veidi rohkem magustajat lisada, sest kakaopulber on just see, mis annab šokolaadile selle põhilise vänguse ja mõruduse. Näiteks kui kasutasin 30g kakaovõid ning 30g kakaopulbrit, siis magustamiseks kasutasin 2 tl mett.
Ka selliselt tehes kipub tooršokolaad näppude vahel ja toetemperatuuril olles veidi sulama, kuid aeglasemalt. Samas see kõik on tooršokolaadi kodus tegemise puhul täiesti normaalne.

Miks on selline šokolaad parem?
Tavalistes šokolaadides on palju rafineeritud suhkrut ning sellega pole tark liialdada, ka sisaldavad šokolaadid erinevaid lisaaineid (nende liik ja rohkus võib šokolaaditi päris erinev olla).
Ise tehtud tooršokolaadi puhul on meil täielik kontroll koostise üle ning suhkrut ega lisaaineid kasutama ei pea. Eeliseid on veelgi. Kakao on tuntud kui supertoit, millel on mitmeid häid omadusi.
Kakaovõi sisaldab näiteks palju E-vitamiini ning kakaopulber on rikas magneesiumi, raua ja tsingi poolest. Kuna kodus tehtud tooršokolaad pole ka kuumutatud, on suur tõenäosus, et kõik need kasulikud ained on ka säilinud. Tavalise šokolaaditootmise käigus töödeldakse kakaoubasid kõrgetel temperatuuridel ning pole päris kindel, kas kakao kasulikest omadustest ka midagi alles jääb. Kui kasutame magustajana mett, siis on lootus saada ka sealt mõningaid vitamiine ja mineraalaineid.


See kõik võib tunduda liiga hea, et olla tõsi ja nagu paljude teiste supertoitudega, on ka toorkakao tarbimine toidumaailmas tegelikult kuum ja vastuoluline teema. Mõned kiidavad seda taevani ning nende jaoks pole toorkakao ja tooršokolaad harv maius, vaid pühal kohal olev väetoit. Kuid leidub muidugi ka skeptikuid, kes seavad kahtluse alla tooršokolaadi head omadused ning pigem näitavad näpuga erinevatele probleemidele, mida selle tarbimine potentsiaalselt kaasa tuua võib.

Ma ise arvan, et kuigi tooršokolaad tundub olevat justkui ideaalne šokolaad, siis ka selle puhul on esimene reegel mõõdukus ja seda tuleb tarbida mõistlikkuse piires. Tark ei ole liialdada mitte millegagi - see on kuldreegel.
Ka võib juhtuda, et mõnele inimesele tooršokolaadi tarbimine lihtsalt ei sobigi, kuid nagu ikka – nii võib olla ka iga muu toidu või tootega, eelkõige tuleb kuulata oma keha.
Vältida tuleks tooršokolaadi tarbimist hilisõhtul, kuna šokolaad sisaldab väikesel määral ka selliseid aineid, mis ergutavad ja mis und häirida võivad.

Minu kogemused tooršokolaadiga on siiamaani olnud vaid positiivsed. Suurt põnevust on pakkunud erinevate maitsetega eksperimenteerimine. Ma pole kindel, kas asi võib olla osaliselt ka suures tegemisrõõmus, kuid minu kogemus ütleb, et ise tehtud tooršokolaad on ka maitselt maailma parim šokolaad!


Millist šokolaadi eelistad sina? Kas oled ka ise proovinud šokolaadi teha?




2 kommentaari:

  1. Tundub tõesti suurepärane :) kad oskad öelda ka kalorsust ja muude makrotoitainete alast informatsiooni?

    VastaKustuta
  2. Kakaovõi pakendil on info 100g kohta: energiat 900 kcal, valgud-süsivesikud 0g, rasvad 100g (ehk siis tegu on 100% rasvaga)

    Kakaopulbri pakendil on info 100g kohta: energia: 418 kcal, valgud: 24.1g, süsivesikud: 54.4g ja rasvad: 11.5 g.

    Nutridatas panin needsamad andmed retsepti kokku ning lisasin sinna ka väikese koguse mett, mida ise olen tavaliselt kasutanud.

    Kokku tuleb 100g kohta: energiat 611 kcal, valke 10.4 g, süsivesikuid 34.9g ja rasvu 47.8 grammi.

    Ehk siis kokkuvõtlikult - ei tasu ka üleliia maiustada! :) Samas, kui olen ise teinud, siis tavaliselt piisabki väga väikesest kogusest, et isu täis saada ja pole veel olnud ohtu üle söömisele.

    VastaKustuta