Lehed

30 september 2014

Kas närimiskumm võib olla ka looduslähedane?

Kui oled juhtunud lugema tavalise närimiskummi koostist, siis ega seal midagi väga kaunist ei ole. Närimiskummi koostis on tegelikult lausa külmajudinaid tekitav, nätsud on täis kõike sünteetilist ning E-ainete arvu kokkulugemine võib veidi aega võtta. 

Elu on tundub palju ilusam, kui jätta osade toiduainete pakendi märgistus lugemata - närimiskumm tundub olevat kindlasti üks nendest.

Ilmselt polegi tegelikult oluline hakata siin loetlema kõiki neid keerulise nimega koostisosasid ning ka ei hakka ma ütlema, et närimiskumm on mürk, mida peaks vältima.

Samas ei saa me paraku öelda ka seda, et kõik need ained nätsu koostises meile 100% ohutud oleksid ning et sünteetiliste ainete sissesöömine meile midagi head teeks.

Kui armastame nätsu närida ja hoolime väga oma tervisest ning tahaksime närida midagi looduslähedasemat, kas meil on üldse valikut? 
Või kui tahame kas või niisama huvi pärast vaheldust, kas meil on võimalik seda leida?

Tuleb välja, et mõned variandid ikkagi on ka.

Ise ostsin oma esimese ökonätsupaki Vanalinna Ökopoest. Seal müüakse Chicza närimiskumme, mis on looduslikud, sisaldavad viit koostiskomponenti (mahe roomahl, looduslik kumm, mahe glükoos ja agaavisiirup ning maitseaine) ning on isegi biolagunevad.
Saadaval oli neli eri maitset: münt, piparmünt, kaneel ja laim. 
Kuna plaanisin esialgu osta vaid ühe paki, siis oli raske valida, millist võtta. Läksin lõpuks ikkagi turvalist teed pidi ja valisin klassika – piparmünt. Küll aga kuulsin, et kaneelinäts pidavat väga omapärane olema.




Millised on minu muljed?
Närimiskumm oli meeldiva lõhna ja maitsega, maitse nõrgenes ja kadus mõne aja pärast, kuid see tundub loomulik, eriti ökonätsu puhul. Kuid ka nätsu tekstuur oli arusaadavalt teistsugune kui tavaliselt Orbitil või Dirolil. See polnud üldse mitte halb ega ebameeldiv, kuid esialgu pisut võõras, nätsu venivus ja elastsus on pisut teistsugused.

PS! Chicza nätsupakis on 12 padjakest, kuid minu jaoks olid need isegi üsna suured, proovisin ka poolitada ja pool kogust oli täiesti piisav. Niisiis saab tegelikult veidi kokkuhoidlik olles sellest pakist koguni 24 nätsu.


Väga põnev leid Internetist on ka Nätrum. See on Eesti oma asi – noored koolilapsed on teinud firma ja nende eesmärgiks on looduslikest koostisainetest närimiskummi valmistamine. Ka neid pani mõtlema tavanätsude sünteetiline ja potentsiaalselt kahjulik koostis ning tulidki sellisele vahvale ideele ise nätsu tegema hakata.

Tundub väga põnev ettevõtmine ja kuigi seda nätsu pole ma oma silmaga veel kuskil näinud ja tundub, et see firma on alles arenemisjärgus, ootan väga, et saaksin seda proovida!


Millist närimiskummi närid Sina? Kas oled proovinud ka looduslikke närimiskumme ja millised on Sinu muljed?

6 kommentaari:

  1. Minu nätsutarbimise tiheduse puhul ilmselt ma enda organismi ei kurna. Samas oleka huvitav ära proovida. Ilmselt on tegu ka vähe kallima tootega mis muidugi ei ole suur kaotus, kui ma ostan kahe kuu jooksul ehk ühe paki. Siis teen loomulikult otsuse selle kasuks kumb lihtsamalt kättesaadav on. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ta kallim ole jah, see pakike maksis umbes 2 eurot. Samas eks seal ongi mängus see proovimisrõõm ja teadmistejanu ka, juba selle eest võib ju veidike rohkem maksta :)

      Kustuta
  2. Kui asja natuke teisest küljest vaadata, siis mina nt närin nätsu eelkõige lootuses, et see veidi hambaid paremas seisukorras aitab hoida. Siinkohal on väga oluline osa just sünteetilistel magustajatel (ksülitool, sorbitool), mis bakterite vastu toimivad; seevastu glükoosi- või fruktoosisisaldusega magusained töötavad täpselt vastupidi ja sellise nätsu pidev närimine pigem soodustab nende paljunemist.

    Aga kui põhiline eesmärk on lihtsalt midagi suus hoida ja nätsutada, siis miks mitte? :) Sisaldab kindlasti vähem võõrast ja kaheldava väärtusega kraami.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Head tähelepanekud!

      Kui ma ei eksi, peaks ksülitool ka isegi looduslik olema, mitte sünteetiline. Ksülitoolile omistatakse jah sellist omadust, et ta pärsib hamba kaariest põhjustavate bakterite kasvu ja seega selle kasutamist pigem soositakse.
      Paraku ksülitooli sisaldavad vaid mõned närimiskummid ning ikkagi jääb kahtlus teiste koostiskomponentide osas. See on selline nokk kinni-saba lahti olukord, kus kriitilise pilguga vaadates miski on alati valesti ja kõige mõistlikum ongi lihtsalt panustada mõõdukusele.

      Kustuta
  3. Ostsin sama ökonätsu suve lõpus. Kuna mul tekib aeg ajalt pingelises olukorras köhahoog, siis pean kiiresti midagi närima, mis paneks neelu omakorda tööle. Eriti kui vett ei ole kähku kuskilt saada. Jälestan tavanätse ning seepärast soetasingi ökonätsu. Seda jagub tõesti kauaks (no minu puhul siiski üliharva tarvis) Tegelikkuses ei saa ma nätsu närimisest üleüldse aru! Olles ise nooremana paadunud nätsufänn, siis praegu mõtlen judinatega milline hammaste retsimine see oli, meeletu suhkru kogus ühest väikesest padjakesest. Jube! Näts ei ole kuskilt otsast loomulik!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen isegi olnud suur nätsufänn ning mitte liiga kaua aega tagasi võis päeva jooksul kuluda ikka oma 5-6 nätsu. Küll pärast sööki, teinekord aga niisama ajaviiteks.
      Viimasel ajal olen proovinud nätsuletist mööda vaadata ning ega kui nätsupakki läheduses pole, siis ega ausalt öeldes puudust ei tunne ka.
      See nätsunärimise teema on tegelt nii vastuoluline - seda soovitatakse närida ja just nimelt suu tervishoiu nimel, samas on nätsunärimise vastu ka omajagu argumente.
      Kui tekib kahtlus ja segadus, mida või keda uskuda, siis tundubki mõistlik panustada mõõdukusele. Ei pea seda nätsu paaniliselt kartma, kuid iga päev pakk nätsu ei tundu ka päris normaalne :) Ja uusi tooteid on alati vahva avastada, selle Nätrumi tahaksin küll kunagi suurima rõõmuga ära proovida!

      Kustuta